Muutto ulkomaille – muuttajan muistilista ja vinkit!

Ulkomaille muuttaminen on hurjaa ja haastavaa, mutta parhaimmillaan myös ihana elämänmuutos! Kokosimme ammattilaisen näkökulmasta vinkit kansainväliseen muuttoon, olit sitten ensikertalainen ulkosuomalainen, tai jo konkari paluumuuttaja.

Paras vinkki ulkomaille muuttaessa: hyödynnä somen paikallisryhmiä

Siellä missä on suomalaisia, on myös ”Suomalaiset kaupungissa X” -Facebook-ryhmä. Jo ennen muuttoa kannattaa liittyä paikallisryhmiin, kuten myös ulkosuomalaisten tai paluumuuttajien omiin ryhmiin niin vertaistuen, työpaikkojen kuin asunnon etsimisenkin edistämiseksi. Me KunnonMuutossa kuulutaan kymmeniin ulkosuomalaisten ryhmiin, ja ollaan saatu niiden kautta niin hyviä vinkkejä kuin sydänystäviäkin, ja mikä parasta meidän toimistossa jo pitkään viihtynyt Maarit on löytänyt meille töihin Paluumuuttajat-ryhmästä. <3

Paikallisryhmistä kannattaa kysellä myös vinkkejä ja seuraa harrastuksiin sekä muuhun vapaa-ajanviettoon! Näin pääset tutustumaan sekä ihmisiin, että kulttuuriin matalammalla kynnyksellä.

Muutto Sveitsiin KunnonMuutto kokemuksia

Stressittömän muuton saat palkkaamalla ammattilaiset hoitamaan homman! Kuva suosituimmasta muuttokohteestamme Sveitsistä.


Ulkomaille muuttaminen muuttofirman avulla

Muuttokuljetuksesta kannattaa kysellä tarjouspyyntöjä mahdollisimman ajoissa – KunnonMuuton asiakkaana voit liittyä sähköpostilistalle, jolla tiedotamme ulkomaankuljetuksista, joissa on tilaa. Näin pääset muuttamaan huomattavasti edullisemmin, kuin jos muuttokuljetusta ryhdytään järjestämään erityisesti sinun tavaroidesi kuljetusta varten. Isompaa muuttoa varten taas on hyvä jutella muutosta ajoissa, jotta sinulle saadaan varattua oma muuttoauto ja henkilökunta. Voit sopia muuton jo ennen kuin tiedät edes osoitetta: täyden palvelun muuttofirma kyllä varastoi tavarasi, jos asuntoa ei ole vielä löytynyt.

Videolla esittelemme henkilökuntaamme, sekä kalustoa, jolla kansainväliset kuljetuksemme kulkevat.

Mitä byrokratiaa ulkomaille muuttamiseen liittyy?

  • Tee muuttoilmoitus, jos muutat ulkomaille yli kolmeksi kuukaudeksi, tai kun muutat takaisin Suomeen. Muuttoilmoitus tulee tehdä myös ulkomailla osoitteesta toiseen muuttaessa.
  • Tarkista tarvitsetko viisumia, oleskelulupaa tai työlupaa kohteessa.
  • Selvitä muuttuuko sosiaaliturvasi tilanne muuton myötä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä!
  • Myös vakuutusyhtiön kanssa on hyvä keskustella ja tehdä tarvittavat päivitykset. Tsekkaa myös kohdemaan terveydenhuollon tilanne, sillä terveysvakuutus saattaa olla hyödyksi.
  • Veroasioissa on myös hyvä pysyä ajan tasalla niin lähtömaassa kuin kohdemaassakin, sillä ne riippuvat monesta tekijästä.
  • Hanki paikallinen pankkitili sekä puhelinliittymä! Suomalaista pankkitiliä ja puhelinliittymää ei välttämättä kannata katkaista, vaikka muuttaisit ulkomaille pidemmäksikin aikaa.


Mitä muutto ulkomaille maksaa?

Ulkomaanmuuttoa pohtiessa on tietysti tärkeää selvittää muuttoon liittyvät kustannukset. Tässä olennaisimpia huomioita:

  • Tavaroiden muuttaminen: esimerkiksi Helsinki-Bryssel -välillä muuttokuljetuksen kuutiohinta voisi olla tavaramäärästä riippuen esim. 250€/m³ sesongin ulkopuolella. Yhteen kuutioon mahtuu n. 10 muuttolaatikkoa. Kuljetuksen hinnan päälle tulee erilaisia kustannuksia tarpeistasi riippuen: kantoapu, tavaroiden suojaus, asuntojen suojaus, irtaimiston pakkaus, parkkilupa, muuttohissi, tullaus, kierrätys, siivous… Muuton kokonaishinta määräytyy tarvitsemiesi palvelujen perusteella. Tsekkaa myös muuttajan muistilista tarkempia huomioita varten!
  • Viisumi- ja maahantulomaksut: Jotkut maat vaativat viisumin tai maahantulomaksun. Maksut vaihtelevat maasta ja viisumityypistä riippuen.
  • Matkakustannukset: lento- ja laivaliput sekä autolla kulkeminen ovat keskenään hyvin erihintaisia muuttovaihtoehtoja.
  • Asunnon vuokraaminen ja takuuvuokra: mikäli olet asumistuen piirissä tarkistathan saatko sitä myös ulkomailla! Takuuvuokra on useimmiten 1-3 kuukauden vuokra, ja asuntovuokrat vaihtelevat tietysti isosti kaupungeittain.
  • Uudet huonekalut ja tavarat: useimmissa tapauksissa voi tulla edullisemmaksi hankkia uudet kalusteet, kuin kuljettaa huonekalusi uuteen maahan. Huonekaluja kannattaa hankkia käytettynä, ja vanhoista hankkiutua eroon kierrättämällä – KunnonMuutto hoitaa kierrätyksen puolestasi vastuullisesti. Mikäli astu ulkomailla tilapäisesti, voi varastointi olla myös fiksu valinta tärkeimpien huonekalujen säilyttämiseksi – KunnonMuutto myös varastoi tavarasi turvallisesti.

Jäikö jokin asia mietityttämään? Älä epäröi kysyä ulkomaanmuuttojen ammattilaisilta! Soita +358400199627 tai laita viestiä europe@kunnonmuutto.fi.

Minne muutatkaan, muuta kunnolla!

Etkö löydä etsimääsi? Jätä meille yhteydenottopyyntö!