Hiilinegatiivinen Maku Brewing halusi olla nuorten yrittäjien kasvutarinassa mukana

Kerran viikossa kurvaamme Maku Brewingin panimolle, lastaamme kevytkuorma-autollisen bisseä kyytiin ja kiidätämme ne Makun asiakkaille ympäri pääkaupunkiseutua. Tuusulalainen Maku Brewing on valinnut tuotteilleen ekologisen kuljetuksen, ja onkin yksi pitkäaikaisimmista yritysasiakkaistamme.

Makun bisset ovat tulleet KunnonMuuton bileisiin jäädäkseen.

Ennen KunnonMuuttoa Makun jakelukuljetukset hoidettiin oman henkilökunnan voimin – aina torstaisin irrotettiin yksi työntekijä muista hommista kuskaamaan olutta asiakkaille. Tuotannon kasvun myötä yrityksen kuljetukset oli järkevää ulkoistaa, mikä onkin antanut henkilökunnalle mahdollisuuden keskittyä ydinliiketoimintaan. 


Ari Kolehmainen Makulta kertoo, että KunnonMuutto on aikanaan valikoitunut Maku Brewingin yhteistyökumppaniksi erityisesti siksi, että Makulla on haluttu tukea nuoria yrittäjiä ja olla kasvutarinassamme mukana.

– Kaikki on mennyt tosi smoothisti, KunnonMuutto on pystynyt vastaamaan pikaisiin jakelutarpeen muutoksiin jopa jakelupäivän aikana. Esim. jos on tullut tilaus, joka on tarvinnut lisätä äkkiä mukaan, kertoo Ari.

Kuljetusyrityksen kuski asiakasyrityksen kasvoina

Jakelupaikkojen aukioloajat asettavat omat haasteensa reittisuunnitteluun. Joihinkin paikkoihin menee isojakin lasteja, ja painavaa tavaraa liikutellessa on tärkeää, että asialla on ammattilainen. Kaikkein tärkeintä Makulle kuitenkin on, että KunnonMuutolta saadaan paikalle aina sama kuski.

– Meille on tärkeää, että asiakkaamme kokevat asioivansa Makun kanssa. KunnonMuutolta tulee aina sama kuski. Se on myös tärkeä osa toimivaa viestintää: Joelin kautta viestimme kulkevat suoraan, eikä paljoa tarvitse toimiston kanssa asioida, lisää Ari.

Makun jakeluissa kuskina toimiva Joel nauttii työn luontoiseduista.

Jakelukuskimme Joel on entinen taksikuski – paitsi että Joel ajaa kevytkuorma-autoa nopeasti ja ketterästi, hän myös tuntee pääkaupunkiseudun kuin omat taskunsa. Joel onkin saanut jakeluasiakkailtamme erityiskiitosta ripeistä jakelukierroksistaan.

Jakelupäivän aamuna Joel nappaa KunnonMuuton toimipisteeltä auton, lastaa sinne uudelleenkäytettävät caskit ja ajaa Tuusulaan lastaamaan bisset jakelupaikkojen mukaisessa järjestyksessä. Sieltä alkaa jakelukierros: ensin dropataan lasti lähialueen ravintoloille, sitten suunnataan kohti Helsingin keskustaa, jossa suurin osa Makun asiakkaista sijaitsevat. Päivän päätteeksi Joel kurvaa takaisin KunnonMuuton pihaan, ja mahdolliset uudelleenkäytettävät caskit jäävät varastoomme viikoksi.

Maku tarjoaa Tuusulassa panimokierroksia.

Joelin näkökulmasta työn haasteet pyörivät lähinnä sen ympärillä, miten lähelle kohdetta auton saa parkkiin. Keskustassa huoltotunneliin ei mahdu kuorma-autolla, ja olutta saa kantaa pitkän matkan kauppakeskuksen läpi. Vanhoissa kiinteistöissä taas törmää jyrkkiin ja ahtaisiin portaisiin, joissa täytyy pahimmillaan roudata yksi kegi kerrallaan. Joskus ajosuunnittelua saa tehdä kesken päivän uusiksi, jos esim. ruuhka häiritsee jakelua ja asiakkaiden eri aikataulurajoitukset täytyy huomioida.

Parhaimmillaan jakelutyö on palkitsevaa, kun oman työnsä tuloksen näkee välittömästi.

Ekologisuus liiketoiminnan ytimessä

Maku Brewing jakaa KunnonMuuton ekologiset arvot. Maku on hiilinegatiivinen panimo ja kuten meilläkin, myös Makulla hoidetaan hommat ympäristöystävällisesti ilman, että laadusta tarvitsee tinkiä. Match made in Heaven! Tästä oivana esimerkkinä toimii Makulta hiljattain ilmestynyt uusi olut, jonka valmistuksessa hyödynnetään positiivisista ympäristövaikutuksistaan tunnettua härkäpapua – bisse kuitenkin maistuu ihan siltä miltä hyvän bissen kuuluukin! Kunnollista! Käytännössähän tämä tarkoittaa, että Makun bisseä juomalla voit tehdä merkittävän ympäristöteon! ;D

Oluen jakelu, Ivecon kuorma-auto vehreässä ympäristössä työtehtävissä
Makun jakelut ajetaan Kerkko Kevytkuorma-autolla.


KunnonMuutto ihailee paitsi Makun tuotteita ja toimintatapoja, myös kovaa somegeimiä – Makua voikin seurata Tiktokissa ja Instagramissa @makubrewing, Facebookissa Maku Brewing. Makun oluita löytyy laajasti kauppojen hyllyiltä, ja Makun verkkokaupasta voi tilata ja noutaa tuotteet itse panimon kioskista.

Kiitos Maku arvokkaasta yhteistyöstä!

Etkö löydä etsimääsi? Jätä meille yhteydenottopyyntö!